Een likdoorn, in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek. Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd.

 

De likdoorn kan worden weggesneden om de pijn weg te nemen. Ook kan in sommige gevallen een orthese toegepast worden om ervoor te zorgen dat de plek waar zich de likdoorn vormt drukvrij te maken.

 

Hoe ontstaat een likdoorn:

 

Wanneer een kleine plek op de voet onderhevig is aan overmatige druk of wrijving, ontstaat daar een extra hoeveelheid eelt. Door druk van buitenaf (schoenen) kan dit eelt zich niet aan de buitenkant ontwikkelen, maar wordt in de huid geduwd. Een likdoorn kan onder andere ontstaan door:

 

  • Verkeerde schoenen, te nauw, te spits of te hoge hakken. 
  • Ouder worden (dunnere huid, veranderingen in gewrichten, suikerziekte)
  • Herhaaldelijke belastende bewegingen.
  • Standsafwijkingen van de voet.

 

Voetverzorgers kampen met het probleem dat er soms al een likdoornpleister is geplakt als een cliënt uiteindelijk bij hen komt om een likdoorn te laten verwijderen. Likdoornpleisters kunt u beter niet gebruiken, ze bevatten een sterk zuur die niet alleen de likdoorn maar ook de gezonde huid kan beschadigen. Het is erg riskant voor mensen met diabetes, mensen met een verminderde weerstand, een slechte bloedsomloop en op een tere huid. In sommige gevallen kan het leiden tot forse ontsteking.

 

Er zijn verschillende soorten likdoorns:


Gewone of harde likdoorn

Dit is een pijnlijke verhoorning van de opperhuid door druk en/of wrijving. De harde likdoorn ontstaat op de tenen en aan alle zijden van de voet. Deze wordt vaak veroorzaakt door niet goed passend schoeisel en afwijkingen aan voet of tenen.

 

Weke likdoorn

Deze zit tussen de tenen en is zeer pijnlijk omdat er constant druk op staat. De zachte likdoorn is meestal het resultaat van botafwijkingen in de tenen. Hierdoor kunnen de tenen dicht tegen elkaar worden gedrukt en blijft de huid ertussen vaak zacht en week.

 

Vasculaire likdoorn

Deze is pijnlijk doordat er bloedvaatjes mee zijn "gegroeid". Kunnen moeilijk worden weggesneden en worden meestal behandeld met een chemische pakking.

 

Neurovasculaire likdoorn

Hetzelfde als de vasculaire likdoorn, alleen zijn er ook zenuwuiteinden bij. Deze likdoorn is hypergevoelig en komt meestal voor bij mensen met een gevoelige huid op de teentoppen.    

 

Zaadlikdoorn

Ontstaat zomaar zonder druk en/of wrijving en lijkt op een klein graankorreltje, deze is niet pijnlijk.